Sayfalar

30 Mart 2018 Cuma

immunohistokimya, performans ve tecrübeye dair

Geçmiş gün. Tam hatırlayamıyorum, hilaf olmasın. Akşamın geç saatinde (epey geç bir saatinde) bir karaciğer iğne biyopsisine bakıyordum. Onkolog aramış, metastaz primer ayrımı yapmamı istemişti. Nekrotik bir zeminde atipik hücreler vardı. Genel primer, metastaz ayrımı yapacak, hem de onkoloğu ertesi güne yönlendirecek bir panel istemiştim.

Ertesi gün immünlerin hiç yardımcı olmadığını daha mapeye baktığımda anlamıştım. Ümitsizce tekrar H&E'ye baktığımda nekroz sandığım şeyin aslında keratin olduğunu farkettim. Meğer bir skuamöz hücreli karsinom metastazına bakıyormuşum. Utancımdan immünohistokimyaları ne rapora yazdım ne de ücret bilgisini girdim.

Tecrübe buymuş meğer. Başka bir gün bir beyin tümörüne istenen 11 IHK nedeniyle IHK tahditimizin geçildiğini laboratuvardan şikayetvari bir şekilde duyduğumda, H&E'ye ben de bakayım demiş, SCC diye raporlayıvermiştim.

Sekreterin girdiği fazla histokimya tetkiklerini sildiğimizde sadece faturadan silindiğini, ama performans puanından silinmediğini farkettiğimizde bunu düzeltmek için günlerce uğraştığımızı, şimdi bu konuyu hararetli bir şekilde tartışanlara anlatsam, ne fayda eder acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder